Няколко месеца преди парламентарни избори в Индия премиерът Нарендра Моди изпълни

...
Няколко месеца преди парламентарни избори в Индия премиерът Нарендра Моди изпълни
Коментари Харесай

Моди наложи антимюсюлмански закон за гражданство. Предизборно

Няколко месеца преди парламентарни избори в Индия премиерът Нарендра Моди извърши едно от предизборните си обещания на предходните избори - наложи антимюсюлмански закон за поданството. Той дава бърза опция за натурализация за хиндуисти, парси, сикхи, будисти, джайни и християни, които са избягали в Индия от Афганистан, Бангладеш и Пакистан преди 31 декември 2014 година.. само че изключва мюсюлманите, които са болшинство и в трите народи.

Законът променя остаряла норма, забраняваща на незаконните мигранти да получат поданство и отбелязва първия случай, в който Индия - публично световна страна - постанова религиозни критерии за поданство. Законът беше утвърден от Народното събрание на Индия през 2019 година, само че държавното управление на Моди отсрочи използването му след смъртоносни митинги, избухнали в Ню Делхи и на други места. Десетки бяха убити по време на конфликтите. Протестите привлякоха представителите от всички религии. Най-активни разумно бяха мюсюлманите, които бяха изключително загрижени, че държавното управление може да употребява закона, наред с оферти народен указател на жителите, с цел да ги маргинализира.

Целта на националния регистър на жителите е да отсява хората, за които се счита, че са пристигнали в Индия нелегално. Регистърът е въведен единствено в североизточния щат Асам, само че партията на Моди дава обещание да построи сходна система за инспекция на поданството в цялата страна. Критици признават, че новият закон за поданството ще помогне за отбраната на немюсюлманите, които са изключени от регистъра, само че и ще открие опция за депортация или задържане на мюсюлмани. Те дават образци за преследвани общности в прилежащи страни, които не биха могли да се възползват от отбраната на закона поради вярата си - да вземем за пример, ахмадите в Пакистан.

Индия е дом на 200 милиона мюсюлмани (около една седма от цялото население). Те са разпръснати в съвсем всяка част на страната и все по-често се трансформират в обект на дискриминация от индуистки националисти, откогато Моди за първи път пое властта през 2014 година Десетки мюсюлмани бяха линчувани поради обвинявания, че са яли говеждо или контрабандират крави - животно, което индусите считат за свещено. Мюсюлмански бизнеси постоянно са атакувани, разрушавани и подпалвани. Безнаказани остават и откритите апели за геноцид. Критиците настояват, че явното безмълвие на Моди по тематиката с антимюсюлманското насилие насърчава някои от най-крайните му поддръжници и е основало изискванията за толеранс на речта на омразата против мюсюлманите.

Правителството отхвърля да се вслуша в митингите против приемането на новия закон за поданството или апелите към него да бъдат включени и мюсюлмани. Вместо това законът е представен като " филантропичен жест " към преследваните поданици на мюсюлмански народи.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР